![](/media/lib/87/n-serce-17945ec552cd72e5cfabc49a764bbed2.jpg)
Mapa kardiotoksycznego wpływu chemioterapii
10 czerwca 2013, 09:50Naukowcy z Uniwersytetu Alberty odkryli, że za pomocą rezonansu magnetycznego (MRI) można wykrywać wczesne oznaki uszkodzenia mięśnia sercowego przez leki przeciwnowotworowe antracykliny.
![](/media/lib/151/n-spuchniete-stawy-272e5437d56a4a113b8463c18753beed.jpg)
Cynk brakującym elementem chorobowej układanki?
14 lutego 2014, 13:54Ze względu na wątpliwości dotyczące molekularnych podstaw choroby zwyrodnieniowej stawów (ChZS) leczenie często nie było skuteczne. Naukowcy z Instytutu Nauki i Technologii w Gwangju stwierdzili jednak, że uszkodzenie chrząstki jest skutkiem działania szlaku biorącego udział w regulowaniu i reagowaniu na poziom cynku w komórkach chrzęstnych.
![](/media/lib/94/n-cukier-8e571c27f71f20bacfc3f5191a11b4b2.jpg)
Obie cukrzyce mają wspólny patomechanizm
21 sierpnia 2014, 11:52Naukowcy z Uniwersytetów w Manchesterze i Auckland stwierdzili, że i cukrzyca typu 1., i 2. są wywoływane przez toksyczne zbitki amyliny (hormonu wytwarzanego przez komórki beta wysp trzustkowych).
![](/media/lib/207/n-mozg-hologram-cf505f1173c920d559e36f5195022d9a.jpg)
Nieszczelna bariera krew-mózg a choroba Alzheimera
23 stycznia 2015, 12:12Naukowcy z Uniwersytetu Południowej Kalifornii odkryli zjawisko, które może pomóc w wyjaśnieniu etiologii choroby Alzheimera. Zauważyli, że z wiekiem bariera krew-mózg (BKM) zaczyna przeciekać, a wszystko zaczyna się od hipokampa, czyli obszaru kluczowego dla pamięci i uczenia.
![](/media/lib/93/n-neurony-10635367e6df98f82261c5ab9cfede67.jpg)
Insulinooporność zwiększa ryzyko alzheimera
28 lipca 2015, 11:09Amerykańscy naukowcy natrafili na silny związek między insulinoopornością a pogorszeniem funkcjonowania pamięciowego. Zwiększa to ryzyko choroby Alzheimera.
![](/media/lib/234/n-neurony-dopaminergiczne-366d8607df92de5ccc32fc81d9771934.jpg)
Neurony dopaminowe z komórek skóry
7 grudnia 2015, 11:39Zespół z Uniwersytetu w Buffalo odkrył, w jaki sposób zwiększyć liczbę neuronów dopaminowych otrzymywanych z komórek skóry, co daje nadzieję na wykorzystanie ich w leczeniu choroby Parkinsona.
![Mózg osoby cierpiącej na chorobę Alzheimera](/media/lib/146/n-alzheimer_dementia_3_presenile_onset-c17753b5400ad1d647499de222784a06.jpg)
Gen alzheimera atakuje przed 3. rokiem życia
15 lipca 2016, 11:31Najnowsze badania sugerują, że gen związany z rozwojem choroby Alzheimera wpływa negatywnie na mózg już przed 3. rokiem życia, zmniejszając jego rozmiary i obniżając zdolności poznawcze. Dzieci, u których występuje mutacja genu APOEe4, zwiększająca aż 15-krotnie prawdopodobieństwo wystąpienia alzheimera, gorzej wypadają w testach pamięci, uwagi i funkcjonowania
![](/media/lib/263/n-salami-c094e882927353e2bf12872c45fd12c7.jpg)
Przetworzone mięso prowadzi do pogorszenia objawów astmy?
21 grudnia 2016, 13:53Duże spożycie wędzonego i przetworzonego mięsa, np. szynki czy salami, wiąże się z pogorszeniem objawów astmy.
![](/media/lib/289/n-kobietamozg-f0cb9c2d938a7bd9c8e6ea1b1004c59e.jpg)
Menopauza zwiększa ryzyko choroby Alzheimera
11 października 2017, 10:41Podczas menopauzy dochodzi do takich zmian metabolicznych w mózgu, które mogą zwiększać ryzyko choroby Alzheimera, informują naukowcy z Weill Cornell Medicine i University of Arizona. Odkrycie to może pomóc odpowiedzieć na pytanie, dlaczego u kobiet choroba Alzheimera występuje na tyle częściej niż u mężczyzn, że różnicy tej nie tłumaczy nawet fakt, iż panie żyją dłużej
![](/media/lib/274/n-1203585156_140163-c32e5bf3a54be276e09968062069b8d4.jpeg)
W mleku i wołowinie występują bakterie, które powiązano z reumatoidalnym zapaleniem stawów
31 stycznia 2018, 06:25Szczepy bakterii występujące w mleku i wołowinie mogą być wyzwalaczem dla reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS) u osób z grupy genetycznego ryzyka.